U kom grmu leži zec

U kom grmu leži zec?

Prodajna galerija Beograd/11/12.1997.
Radionica za popravku grada, Beograd/12.1997.
Galerija "Pečat", Novi Sad/11.1998.
Galerija "Meander", Apatin/15.02.1999.


Izložba radova Nikola Džafa u Radionici za popravku grada

Gospodin Nikola Džafo je dobar čovek, umetnik i revolucionar i stari frik, Novosađanin na privremenom radu u Beogradu, idejni tvorac Led arta i ljubitelj zečeva. Takođe, uz moju malenkost, najveći stručnjak za fetišizam ženskih nogu, obuće i najlon čarapa. Ovaj put nije reč o najlon čarapama nego se radi o zečevima na papirnim kesama.
Pitam ja vas, šta će vam kesa bez mesa? A kilo mesa je deset maraka, u kesu stane pet kila mesa, ukupno pedeset maraka. Ovde je reč o čoveku koji je pola slikar, što će reći maloprivrednik - pola savremeni umetnik, dakle siromah čovek koji bi slobodno da diše i da se slobodno kreće. I to je taj gvint društva u oskudici koje će, po svoj prilici, još dugo siromašiti.
Slikarstvo je potrošena priča ali se još uvek kako-tako prodaje. Svi bi u nove medije; to košta i ne puni kesu mesom. Kao i toliki drugi zečevi, g. Nikola bi da se uglavi negde između, da mrda dugim ušima i brkovima, da živi i gricka svoju šargarepu. A svuda okolo vrebaju kurjaci. I to je ta priča. Zato, kupite kesu, napunite je mesom.
Saša MARKOVIĆ - MIKROB
Vreme, 27.12.1997.

Spremajući se da pišem svoju priču o Nikoli Džafu, čoveku koji, i kada slika, pravi performans, neprekidno mi se u svest vraćala priča o "nevinom" pogledu na svet, o pogledu koji za svaku ružnu stvar na svetu ima ekvivalent u lepom. To je svima dobro poznata priča o susretu zemaljskog pilota "palog s neba" u beskrajnu pustinju i malog, zlatokosog svemirskog princa zalutalog u zemaljske prostore. "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija je priča o večitom sukobu dobra i zla i, kao i svaka bajka, prepuna je surovosti i strahota, zaodenutih u najromantičnija ruha, kao kolač u čokoladu. Nešto slično može se zapaziti i u delima Nikole Džafa. Namerno ne želim da upotrebim reči kao što su slika, umetnost ili slikarstvo, zbog specifičnosti razmišljanja samog autora. Naime, ono što Nikola Džafo radi, čime se bavi, predstavlja veoma široko polje sinteze umetnosti, ideje i načina kako da se poništi negativna interakcija umetnosti i ideje. U različitim fazama rada, on se koristio različitim sredstvima da bi to postigao.

Jasna JOVANOV
Katalog izložbe

Stari frik

Zanimljiv je ambijent i kontekst u kojem je bila postavljena izložba Nikole Džafa sa neobičnim naslovom "U kom grmu leži zec". Najpre, odavno nismo imali priliku da u našim galerijama vidimo toliko namerno i svesno nekomercijalnu izložbu i to baš postavljenu u jednom dosad izrazito komercijalnom prostoru kakav je Prodajna galerija "Beograd" na Kosančićevom vencu.
Umetnici i ljubitelji umetnosti dobro znaju ovu galeriju po jednoj specifičnoj umetnosti koja se tu redovno izlaže a koja, i kada ima vrlo izražene likovne osobine, one gotovo redovno bivaju potisnute u drugi plan dajući prednost svojim komercijalnim kvalitetima. No, kako je očito opala tražnja na tržištu umetničkih dela, ova galerija odlučila je da se upusti u jednu vrstu eksperimenta sa potencijalno novijom publikom koja nije imala običaj da je posećuje i gleda njene izložbe. (...) Ova galerija sada je otišla korak dalje priređivanjem izložbe radova Nikola Džafa, jednog od naših najnekomercijalnijih, najradikalnijih i najprovokativnijih umetnika recentne produkcije i otvoreno je pokazala zanimanje da se upravo u ovom, za likovnu umetnost možda najnepovoljnijem trenutku, okrene potpuno drugačijem stvaralaštvu.

Jovan DESPOTOVIĆ
Republika, 1-31.01.1998.

U kom grmu leži zec

Postoji li tržište umetnosti kod nas, tema je o kojoj se intenzivno razgovara poslednjih godina. Koliko je tržište lokalno, da li je ono čista fikcija, kako se određuju vrednosti pojedinih umetničkih dela pompezno izloženih u nekim galerijama? Ova pitanja podstakla su umetnika Nikolu Džafa da uz pomoć studenata psihologije napravi anketu pod nazivom "U kom grmu leži zec". Rezultati ankete pokušaće da odgonetnu u čijim je rukama tržište umetničkih dela kod nas.

M. ĐORĐEVIĆ
Politika, 23.12.1997.