Odlazak u belo

ODLAZAK U BELO

Galerija ULUS-a, Beograd, 27. maj 1999.


Simbolika belog

Zec je brz, ima lepo krzno, voli šargarepu... Limeni zec, međutim, na seoskim vašarima je meta. Možete da ga gađate za dinar ili dva i, ako ga pogodite, on obavezno padne na glavu, a vlasnik ove sprave za zabavu čestita vam ili dobijete neku od nagrada. Prastara igra koja se ponavlja, budući da limeni zeka uvek iznova biva vraćen u početni položaj. Na vašaru on je besmrtan. Ovo podsećanje nas upravo može uvesti u razumevanje izložbe koju je sjajno zamislio Nikola Džafo, priređene krajem maja u Galeriji ULUS-a, u vreme kada smo svi bili u ulozi limenog zeca koga su gađali NATO avioni i koji je izbegavao bombe. Ova izložba, otvorena "uvertirom za zečju operu", u čast umetnikovog prijatelja crnog zeca Kunene Mandindija, u prvi plan je postavila pitanje koje je sam Džafo formulisao u katalogu: "Kako da se oslobodim proizvedenih, sakupljenih radova, predmeta. Kako da se rasteretim 'smeća'...

Mirjana RADOJČIĆ
Politika, 22.06.1999.

Zec koji je pojeo muzej

Na jednom gvinejskom ostrvu postoji običaj po kome je sasvim mladim udovicama dopušteno da svoja tela premažu belom bojom i tako simbolično počnu i novi život. U jednoj beogradskoj galeriji slikar Nikola Džafo premazao je svojih devet slika belom bojom. Za ovaj čin nije bilo potrebno nikakvo dopuštenje. Samo hrabrost i odlučnost.
"Odlazak u belo" naziv je izložbe koju je Džafo priredio krajem maja u Galeriji ULUS. Čin bojenja devet klasičnih ulja na platnu sa predstavama koje ukazuju na umetnikove "rasprave" sa svetskim slikarstvom i likom zeca na svakoj od njih, bio je čin bunta, izražavanje stava, ali i posledica sveopšteg nemanja.

Marija ĐORĐEVIĆ
Politika, 30.06.1999.

Odlazak u belo

Već duže vremena umetnik Nikola Džafo skreće pažnju na sebe. To su ili kolektivne akcije ili neobične izložbe. Oko sebe privlači umetnike intermedijalnog interesovanja i u saradnji sa njima ostvaruje nesvakidašnje performanse.

Nataša Veljović
Danas, 9.09.1999.