Pazi, umetnost ne ujeda

PAZI! UMETNOST NE UJEDA!

Samostalna izložba slika i objekata za slepe i videće

Galerija ULUV-a, Novi Sad, 18.11.2002.
CZKD, Beograd, 1.01.2003.

Izložba slika i objekata namenjena pre svega slepim ljudima je traganje za načinom da se pomogne slepima da dožive vizuelnu umetnost i da u njoj uživaju. Izložba je i reakcija na vreme i stanje u kojem se živi, namenjena je i ljudima kod kojih je čulo vida normalno razvijeno, pa ipak su ponekad "slepi kod očiju". Osnovno načelo sadržano je u preporuci "pogledajte dodirom bez ustručavanja", a od svih posetilaca zahteva se da eksponate istražuju dodirom.

Večeras prisustvujemo jednom izuzetno važnom kulturnom događaju koji je podjednako značajan kako za slepe ljude tako i za sve ostale ljubitelje umetnosti. Ova izložba treba da nam pokaže da i slepi ljudi, uprkos svom nedostatku, mogu da doživljavaju i putem taktilnog čula percipiraju slike.

Velibor Pilić, glavni i odgovorni urednik časopisa za slepe
(reč na otvaranju izložbe)

Umetnost za slepe? Zvuči čudno. Ali, kao što kaže Velibor Pilić, urednik časopisa za slepe, osobe bez vida nisu ništa manje ljubitelji umetnosti od ostatka populacije. Izložba "Pazi, umetnost ne ujeda!" privlači pažnju i zbog svog originalnog koncepta i zbog nedvosmislenog humanog aspekta.
Glavni deo izložbe novosadskog likovnog i konceptualnog umetnika Nikole Džafa (rođ. 1950) koja je otvorena 18. novembra u galeriji Udruženja likovnih umetnika Vojvodine u Novom Sadu, sastoji se od stola na kome su poređana 32 psa. Psi, naslikani na tankim šperpločama i isečeni po konturama glava s razjapljenim čeljustima, mogu da se uklope u bilo koji ram. Njihov ram može se prepoznati samo po boji kojom su kerovi ofarbani. Iznad psećih glava, drvcima na Brajevoj azbuci piše "Pazi, umetnost ne ujeda". Oni koji vide mogu da se zabavljaju tražeći prave ramove za pseće glave, a slepi mogu isto to da čine pipanjem. Džafo nam, skretanjem pažnje na još jedno čulo, u umetnosti skoro sasvim zanemareno, omogućava da predmet doživimo na nov način. On nam ukazuje na to kako slepi doživljavaju svet oko sebe.

Svetozar POŠTIĆ